Yara Beratı Nedir?

Yara Beratı, iç güvenlik görevlerinde veya kaçakçılığın men ve takibi ile hudut emniyet hizmetlerinde fiilen çatışmalar sonucu yaralananlara verilen bir işarettir. Yara beratı alanlardan kalıcı maluliyeti olanlara ayrıca tazminat ödenir. 

Yara Beratı Kime Verilir?

Yara beratı iç güvenlik görevlerinde veya kaçakçılığın men ve takibi ile hudut emniyet hizmetlerinde fiilen çatışmalar sonucu yaralananlar ve yaralananlara verilir. Jandarma Genel Komutanlığı Kıyafet Yönetmeliğinin 8, maddesinde; “Kıyafetler üzerinde, Ek-1’de şekil, renk ve ölçüleri gösterilen işaret ve semboller bulunur. Kıyafet teferruatlarında kullanılacak renklere ait değerler, Ek-1’in 22 nci sayfasında belirtilmiştir.” düzenlemesi, anılan Yönetmeliğin Ekinde yer alan Yara İşareti ve Kullanımına İlişkin Açıklamalarda; “a) 2847 Sayılı Kanunun 1’inci maddesinde tanımlanan muharip gaziler ile malul gazilerden göreve devam edenler ve harp hükümlerinin geçerli olduğu resmen ilan edilen veyahut iç güvenlik görevlerinde veya kaçakçılığın men ve takibi ile hudut emniyet hizmetlerinde fiilen çatışmalar sonucu yaralananlar ve yaralandıklarını onaylanmak suretiyle belgeleyenler Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilen Yara İşareti Beratına istinaden yara işareti takarlar.” düzenlemesi yer almaktadır.

MADDE 8 – (1) Kıyafetler üzerinde, Ek-1’de şekil, renk ve ölçüleri gösterilen işaret ve semboller bulunur. Kıyafet teferruatlarında kullanılacak renklere ait değerler, Ek-1’in 22 nci sayfasında belirtilmiştir.

Mezkur yönetmelik EK-1’in “Yara İşareti ve Kullanımına İlişkin Açıklamalar” başlıklı 17. sayfasında ise yara işaretinin hangi şartlarda kullanılacağı ve kullanımına ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir.

  1. 2847 Sayılı Kanunun 1’inci maddesinde tanımlanan muharip gaziler ile malul gazilerden göreve devam edenler ve harp hükümlerinin geçerli olduğu resmen ilan edilen zaman veyahut iç güvenlik görevlerinde veya kaçakçılığın men ve takibi ile hudut emniyet hizmetlerinde fiilen çatışmalar sonucu yaralananlar ve yaralandıklarını onaylanmak suretiyle belgeleyenler Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilen Yara İşareti Beratına istinaden yara işareti takarlar.
  2. 1 numaralı üniforma ve açık gri renkli uzun kollu gömleğe kırmızı zeminli, kısa kollu ve uzun kollu eğitim kıyafeti gömleğine kamuflaj zeminli yara işareti takılır. Yara işareti, sağ göğüste bulunan cep kapağının üzerine, ortalı bir şekilde takılır.
  3. Bir defa yaralanan personel bir yıldızlı, iki defa yaralanan personel iki yıldızlı, üç defa yaralanan personel ise üç yıldızlı yara işareti takar.

Yara Beratı Verilmezse Dava Açılabilir mi?

Buna göre iç güvenlik görevlerinde veya kaçakçılığın men ve takibi ile hudut emniyet hizmetlerinde fiilen çatışmalar sonucu yaralananlar öncelikle kendilerine yara beratı verilmesi için başvuru yapar. Bu başvuru üzerine kendilerine yara beratı verilmez ise 60 gün içinde idari dava açmaları gerekir. 

Tags: , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir